"Elgjakt"

Mål:

  • Lære om sikkerhet i omgang med våpen
  • Bli kjent med skytestillinger og pusteteknikk
  • Ha konkurranse og skyte på blink


Liggende skytestilling
Liggende skytestilling

Vi lager oss blinker, tar med luftgeværet ut, og har skytekonkurranse! Et luftgevær er ikke noe livsfarlig våpen, men vi behandler det som om det er det! 

  • Du skal ALDRI la våpenet peke mot noen
  • Våpenet skal ALLTID peke i skyteretning
  • Du skal ALLTID behandle våpenet som om det er ladd
  • Fingeren skal ALDRI hvile på avtrekker bortsett fra når du skal trekke av skuddet

Når du jakter, vil du ikke bomme, og du vil i hvert fall ikke skadeskyte viltet! Derfor er det viktig å trene på riktig skytestilling. Hovedregelen er at jo mer oppreist du er, jo mindre stødig blir du. 

Å skyte liggende er støtt og godt, hvis forholdene ligger til rette for det, da. Problemet er at i terrenget blir ofte sikten hindret av lyng og gress. 

Når du ligger og skyter, skal begge albuene godt ned i underlaget. Kolben skal sitte godt inn i skulderen. Vinkelen på kroppen din skal ikke være for stor i forhold til skyteretningen. Høyre bein (hvis du ikke er keivhendt) skal trekkes godt opp, slik at du ligger stødig. Det er lurt å la venstre hånd hvile på f.eks. en sekk, en stein eller noe annet (anlegg).

Liggende skytestilling m. anlegg
Liggende skytestilling m. anlegg

Å skyte sittende er et annet alternativ. I sittende stilling skal begge albuer støtte seg på knærne. Skyteretningen er "ut fra venstre kne".  

Ved knestående skyting skal venstre kne peke forover, og høyre kne skal ned i bakken, skrått ut til høyrere. Høyre hæl skal plasseres godt "opp i rumpa". Kolben skal ligge trygt inne i skuldra. 

Sittende skytestilling
Sittende skytestilling

Stående skyting er krevende. Mange vil oppleve at løpet svinger og gynger mye mer. Derfor er det mange som benytter seg av en skytestokk - et anlegg som hjelper deg å holde venstrehånda mer stødig. 

Plassér kroppen litt parallelt med skyteretningen. Spre beina litt, slik at du står stødig på begge. Venstre fot skal peke i skyteretningen. Kolben skal godt inn i skuldergropa. Plassér venstre hånd godt ute på geværskjeftet, slik at du "trekker" geværet mot deg.