I blåbærskogen

Ut i blåbærskogen
Ut i blåbærskogen

Mål:

  • Gjøre seg kjent i skogen: Hvor vokser blåbæra? 
  • Bidra på gruppa, slik at alle får nok bær til å lage syltetøy

Når skolen starter opp om høsten, er som regel blåbærsesongen veldig godt i gang - nesten litt på hell. Da gjelder det å komme seg ut kjapt; vi er ikke de eneste som er glade i blåbær!

Mange fugler elsker blåbær, og er viktige som spredere av frøene. Reven og bjørnen er glade i bæra også, og kanskje hunden din? Blåbærlyngen/-blomstene er viktige for mange forskjellige sommerfuglarter. Visste du forresten at blåbær egentlig er en busk? 

Blåbærene du får kjøpt i butikken er ikke i nærheten så søte og gode som de du plukker selv i skogen. Noen år er det mye bær, andre år mindre, men det er sjelden ingenting! 

Du trenger et spann til å plukke i, og en bærplukker, hvis du har en slik hjemme. Når vi kommer tilbake på skolen, fryser vi ned bærene til neste gang.


Rense bær og koke syltetøy
Rense bær og koke syltetøy

Mål:

  • Kunne bruke ressursene i naturen: Hvordan koker du verdens beste syltetøy?
  • Vite hva som gjør blåbær så sunt

Blåbærene vi har plukket, må renses. Det er ikke akkurat den morsomste jobben, men når en gjør det sammen, blir det i hvert fall sosialt! 

Bærene er fulle av C- og E-vitaminer, kostfiber og noe som kalles folat. Kostfiber er bra for fordøyelsen, mens folat gjør deg mindre trøtt! De inneholder også masse antioksydanter (dobbelt så mye som de du kjøper), som er bra for immunforsvaret ditt før vinteren.

Oppskrift, blåbærsyltetøy:

Til 1,5 l. syltetøy (ca. fire glass) trenger du:

1 kg. blåbær

0,5 kg. sukker

saften av 1/2 sitron

  • Rør sammen blåbær og sukker i en kjele og tilsett sitronsaften.
  • Kok opp under stadig omrøring til sukkeret har løst seg opp og bærene begynner å slippe saft. La syltetøyet koke på høy varme i ca. 10 minutter mens du rører om av og til. Fjern skummet som danner seg på toppen.
  • Når syltetøyet begynner å tykne, tar du det av varmen og heller det på varme, rene glass. Skru på lokk, sett opp ned, og avkjøl helt.
  • Blåbærsyltetøy har lett for å bli litt flytende. Da kan du tilsette syltepulver (pektin). 


Pannekaker med syltetøy. Mmm!
Pannekaker med syltetøy. Mmm!

Mål:

  • Kunne håndtere gassbrenner og stekepanne: Hvem klarer å snu pannekaka i lufta?

Så er vi kommet til det aller beste; vi tar med oss brennere, stekepanner og pannekakerøre ut, og lager pannekakefest!