Fisketur

MÅL:

  • Kunne knyte fiskeknuten selv
  • Kunne avlive fangsten på en human måte
  • Kunne sløye fisken selv
  • Kunne utnytte ressursene i nærområdet

Å dra på fisketur er både koselig og spennende, men kan også være en skikkelig tålmodighetsprøve. Vi gir det i hvert fall et forsøk! 

Skolen har ikke fiskeutstyr å låne ut, så du er avhengig av å skaffe dette selv. Visste du at du godt kan lage fiskeutstyret ditt selv, også? 

MeitestangKutt en tre til fire meter lang tynn stamme av en ung selje eller rogn. Fest fire til fem meter fiskesene til toppen, så er stangen ferdig. Lag dupp av en vinkork eller furubarkbit, som du skjærer et tynt kutt og presser senen inn i. Under henger du en fiskekrok, som du kan agne med for eksempel metemark.

Fiske med blikkboks: Dette var ikke uvanlig før i tiden, da glassfiberstenger var dyre. Du trenger en tom hermetikkboks. Finn en liten plankebit som passer inn i boksens åpning, og spikre den fast som håndtak. Bind fiskesene utenpå boksen, og surr på ca. 20 - 25 meter. Fest en sluk i enden. Når du kaster, peker du boksen i kasteretningen. Slipp ned en halvmeter sene, og la den og sluken spinne langs siden av kroppen. Slipp senen og la sluken seilen av sted.

På Brøttum er det flere muligheter til å dra på fisketur: 

Mjøsa er 117 km. lang, og kan by på mange ulike fiskeslag; i alt 20 forskjellige! Norges største ørret er tatt her - den var over 15 kilo. Fra land er det gjedde, abbor og småørret som er de vanligste å få. 

Næra er et populært fiskevann - spesielt om en er ute etter storgjedda. Er du heldig, er det mulig å få gjedder på over ti kilo her, og rekorden (fra før krigen) skal være på 17 kilo! Ellers er det abboren som er den vanligste å få på kroken. Vannkvaliteten har vært litt opp og ned på Næra. Både kloakkutslipp og utslipp fra landbruket har bidratt til algeoppblomstring. Da blir det dårlig med oksygen i vannet. I 2015 var det så dårlig at død småfisk fløt på vannet. I de senere årene har det kommet seg noe igjen. 

Kinntjernet, Erstjernet, Langtjernet, Svarttjernet, Sandbakktjernet, Kroktjernet, Demmtjernet og Hallatjernet kan du også fiske i. I Erstjernet og Langtjernet er det smågjedde og -abbor. I Sandbakktjernet kunne du i hvert fall før få en og annen ørret. Ellers er det som regel ikke for de største ruggenes skyld du oppsøker disse tjernene, men mer for stillheten, roen og naturopplevelsen!