Lavvo og telt

Mål:

  • Sette opp lavvo i dårlig vær, og unngå å miste utstyr i snøen

  • Vite hvorfor en graver kuldegrop, og hvorfor det er viktig med lufting om vinteren

Før det kan bli aktuelt med overnattingstur, må vi øve på å sette opp lavvo og telt. Å sette opp en lavvo kan være kranglete nok om sommeren. Om vinteren – kanskje i kulde og dårlig vær - kan det fort bli litt tricky. Kanskje er det mørkt i tillegg. Da er det greit å ha prøvd det før! 

Om vinteren nytter det ikke å komme med de korte teltpluggene som følger med teltet eller lavvoen. Da må vi lage oss snøplugger. De bør være minst en halv meter lange - men gjerne enda lenger. 

Stanga i midten vil synke nedi snøen, så det kan være lurt å plassere den på en plankebit eller noe annet. 

Kuldegrop graver vi innenfor inngangen. Kald luft synker, og vil samle seg nedi hullet i stedet for på bakken der du ligger.

Når vi ligger flere sammen i telt eller lavvo, vil lufta vi puster ut fort danne rim på innsiden av teltduken. Hvis det blir mildere om dagen, vil rimlaget tine, og da blir sovepose og det du ellers har liggende inne bli vått. Det vil vi unngå om vinteren! Derfor er det viktig å sørge for skikkelig lufting. Blir det rim i eller på teltet, er det lurt å bruke en børste og få det vekk før det evt. tiner.