Hva er inni fisken?

Mål:

  • Kjenne fiskens anatomi; kunne navngi det du finner inne i buken på den

Forhåpentligvis får vi fisk enten på fisketur eller når vi er ute og pilker. Da skal vi også sørge for å lære oss litt om fiskens anatomi i samme slengen, altså hva fiskens "deler" heter..! 

Hva tror du fisken spiser? Det er alltid litt spennende å åpne magesekken og se... 

Inne i buken på fisken finner du:

- Svømmeblæra: Det er ikke alle fisker som har svømmeblære (flyndra, haien og makrellen f.eks, mangler...) Men denne blæra sørger ellers for at fisken kan holde "balansen" i vannet, slik at den verken synker eller flyter. Du finner den øverst, oppe mot ryggvirvelen.

- Leveren: Fisken lagrer fett i leveren. Lever fra torsk kan du lage tran av, noe som er veldig sunt. Leveren er ganske stor, og lys rosa/hvit av farge. 

- Rogna: Hunnfisken har to avlange rognposer som inneholder egg (rogn). Disse er rosa i fargen, og du finner dem bak i buken på fisken. Rogn kan både kokes og stekes, og er en delikatesse!

- Nyrene: Nyrene har samme funksjon som hos mennesker - rense blodet for avfallsstoffer, og produsere urin. Nyrene finner du oppe ved svømmeblæra.

- Magesekken: Inne i selve magesekken kan du finne mye rart! Ofte ulike insekter, biller, småfisk og krepsdyr. I en gjedde kan du også finne frosk, mus og fugleunger..!

- Tarmene: Tarmene suger opp næringsstoffer kroppen trenger, og leder avfallsstoffene ut.

- Blindsekker: Vi har en blindtarm - fisken har mange "blindsekker". Det er et litt rynkete og rart organ som hjelper til med fordøyelsen. Du finner det nederst i buken på fisken.

- Milten: Produserer hvite blodlegemer som fisken trenger for ikke å bli syk. 

- Galleblæra: Lite, mørkegrønt organ som produserer galle/hjelper til med fordøyelsen.

- Hjertet: Liten, mørkerød muskel. Pumper blodet gjennom kroppen.

I tillegg finner du gjellene fremst i fisken. Disse sørger for at fisken får oksygen fra vannet den svømmer i (den har jo ikke lunger).