Lag noe godt å drikke

Mål: 

  • Kunne utnytte årstidens ressurser 

BJØRKETE

Når bjørka har fått «museører» om våren, kan du plukke en neve og lage te! 

Bladene er fulle av c-vitaminer. Bjørkete skal også hjelpe godt mot nyrestein og blærekatarr! Fyll en stor kopp med blader, hell over kokende vann, og la trekke i 3-4 minutter. Smak til med honning eller sukker, og kanskje noen sitrondråper.

FURUNÅLSTE

Furunåler inneholder store mengder C-vitamin (seks ganger mer enn appelsin)! 

Te laget av knuste furunåler er veldig sunt. Klipp og skyll furunålene (knus dem i en morter). Hell på kokende vann og la det trekke i ca. 15 minutter. Hell teen i en kopp gjennom en tesil. Tilsett litt sitronsaft og honning etter smak.  

  • 1 liter vann
  • 100 g furunåler
  • sitronsaft/honning

BJØRKESAFT

Tapping av sevje må gjøres på helt rett tidspunkt; akkurat når snøen rundt trærne er borte, og før bladene spretter ut! 

Finn et bjørketre som er ca 20-30 cm i diameter, som er ganske høyt og ser sunt og friskt ut. Jo tykkere treet er, jo flere hull kan du lage. Unngå de tynne, unge bjørketrærne. Du kan også kutte av en grein, ca. 1,5 – 2 cm. tykk. Om det er rette tiden på året, vil du det begynne å dryppe med en gang.

Vi tapper ikke mer enn ca. 1,5 liter fra hvert tre. Har vi boret hull i stammen, må det plugges igjen etterpå, så treet ikke utsettes for infeksjoner eller insekt-/soppangrep.

En stor bjørk kan suge opptil 500 l. vann i døgnet..!
En stor bjørk kan suge opptil 500 l. vann i døgnet..!

Bjørkesaften er klar, og smaker kanskje ikke så mye, men den inneholder litt sukker, masse c-vitaminer og mineraler som er bra for kroppen! Noen bruker bjørkesaft for å «rense» kroppen for giftstoffer. Den skal være bra for immunforsvaret, og kan gjøre deg mindre trøtt og mer opplagt! Perfekt før eksamen!

Sevjen kan også kokes inn til verdens beste sirup, men da må du ha MASSE! Av tjue liter sevje får du kanskje 1,5 dl. sirup. Eksklusivt på pannekakene, det..!

Du kan også koke te av bjørkesaften:

https://www.youtube.com/watch?v=FGZkV74U-EA&t=2s

https://www.youtube.com/watch?v=T9KH1L4KmHY