Varmrøyking av fisk

Bilde: Otra Adventures
Bilde: Otra Adventures

Mål:

  • Lære om konservering av mat
  • Lære å tilberede fisk på en ny måte

Det er mange hundre år siden man fant ut at om man hengte maten i taket, ble det ikke mugg på den. Hvorfor? Fordi man hadde åpne ildsteder midt i stua, og røyken samlet seg jo oppunder taket. Røyken konserverte maten!

Det finnes to måter å røyke mat på; med kald eller varm røyk. Ved kaldrøyking skal ikke røyken være varmere enn 33 grader. Da må røyken føres gjennom et rør bort til maten, som henger et stykke unna varmen. Varmrøyking konserverer maten enda bedre, fordi varmen dreper flere bakterier. I tillegg tørker maten mer ut, og det blir en hardere overflate som virker beskyttende. 

Røyk er jo ikke spesielt sunt, så man bør ikke spise alt for mye røykt mat. Men det smaker veldig godt! Til røykingen skal du aldri bruke spon av gran eller furu, for det blir det bare tjæresmak av. Spon av lauvtrær som or eller bøk er best, men epletre og einer er også bra. 

Å røyke fisk med en slik røykboks er veldig enkelt. Strø litt grovt salt inni/over fisken, og la den ligge minst to timer. Legg to spiseskjeer spon utover bunnen av røykboksen. Så legger du på fettfangeren og rista, med fisken oppå (skinnsiden opp). 

Tenn på rødspriten, legg røykboksen på plass. Vent i åtte-ti minutter, så er fisken kokt i sitt eget fett, og har fått en deilig røyksmak! Hvis du ikke har røykboks, kan du få til det samme med et vanlig stormkjøkken!

Forhåpentligvis har vi fått fisk vi kan røyke. Gjedde er kjempefint! Ellers er feit fisk det beste - som laks eller makrell (men dette finnes jo ikke i Mjøsa eller Næra...) Det går også an å røyke pølser eller kjøtt.